Propolis


Potocznie zwany kitem pszczelim jest mieszaniną substancji żywicznych wydzielanych przez pączki drzew oraz balsamu pyłkowego wytwarzanego w organizmie pszczół z pyłku kwiatowego. Propolis jest substancją wzmacniającą konstrukcję ula, uszczelniającą i zabezpieczającą wnętrze ula przed rozwojem drobnoustrojów. Dotychczas wyodrębniono około 300 substancji wchodzących w skład propolisu i ilość ta ulega systematycznie zwiększaniu w miarę rozwoju badań. Wśród poznanych składników propolisu znajdują się substancje z grupy: flawonidów, kwasów fenolowych, estrów aromatycznych, alkoholofenoli, ketofenoli, kumaryny, substancje lipidowe i woskowe, związki białkowe i inne. Według obecnych badań uważa się, że skuteczność działania propolisu stanowi sumę działań wszystkich składników mikrobiologicznie aktywnych. Niektórzy naukowcy nazywają propolis antybiotykiem XXI wieku.


propolis i zdrowie - wybrane przykłady przygotowania i stosowania propolisu
w warunkach domowych


wyciąg etanolowy:

Wyciąg etanolowy sporządza się w stężeniu 3%, 5% lub 10%.
Do sporządzenia roztworu 3% bierze się 15 gram propolisu (odpowiednio dla 5% - 25 gram, a dla 10% 50 gram) na 500ml spirytusu 70%. Rozdrobniony propolis zalewamy w butelce lub innym naczyniu szklanym alkoholem i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 7-14 dni, mieszając 2-3 razy dziennie. Następnie mieszaninę umieszcza się na dobę lub dłużej w lodówce. Schłodzony, ciemnobrązowy płyn znad osadu przesącza się przez bibułkę, watę lub gazę do butelki z ciemnego szkła. W ten sposób uzyskujemy etanolowy wyciąg wolny od osadów woskowych, które pozostają na dnie naczynia. Etanolowy wyciąg może być stosowany wewnętrznie i zewnętrznie.


maść propolisowa:

Maść 5% do użytku zewnętrznego uzyskuje się poprzez odparowanie 50ml wyciągu propolisowego do konsystencji półpłynnej wstawiając zawartość do naczynia z gorącą wodą o temperaturze do 60ºC. Zagęszczony wyciąg w ilości 5 gram miesza się z 95 gramami wazeliny lub lanoliny i maść jest gotowa do użytku.



Zastosowanie etanolowego wyciągu z propolisu:

  • stany zapalne dróg oddechowych, kaszel, angina - na kostkę cukru przy użyciu kroplomierza wkapujemy 5-10 kropel roztworu propolisu i spożywamy kilka razy dziennie,
  • zapalenie gardła, angina - należy płukać gardło roztworem składającym się ze szklanki ciepłej wody i 30-60 kropli wyciągu propolisowego 3 razy dziennie,
  • zapalenie wątroby przewlekłe i wirusowe - przyjmujemy 50 kropli propolisu w 1/2 szklanki letniej, przegotowanej wody 2 razy dziennie,
  • nadciśnienie tętnicze i profilaktyka w miażdżycy - 30 do 60 kropli wyciągu propolisowego w 1/2 szklanki mleka lub przegotowanej wody,
  • osłabiona odporność - w szklance letniej, przegotowanej wody rozpuszczamy 1 łyżkę miodu i 20 do 40 kropli wyciągu propolisowego, powyższą miksturę przyjmujemy 3 do 4 razy dziennie,
  • stany zapalne dróg moczowych i pęcherza moczowego - do szklanki przegotowanej wody dodajemy 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę roztartego pyłku i 50 kropli propolisu, miksturę pijemy 2 razy dziennie przez okres 1 miesiąca,
  • zapalenie gruczołu krokowego - do 1/2 szklanki letniej, przegotowanej wody dodajemy 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę roztartego pyłku i 50 kropli propolisu, całość uzupełniamy sokiem z marchwi lub z jabłka. Pijemy raz dziennie na godzinę przed posiłkiem przez okres 1 miesiąca,
  • zranienia, owrzodzenia, grzybice, odleżyny i oparzenia - stosuje się 3 do 5 ml wyciągu propolisowego w 100 ml wody do przemywania; stosuje się maść propolisową położoną na jałową gazę kilka razy dziennie,
  • ból zębów - przykładamy tampon z waty nasączony wyciągiem z propolisu.