Ogrodnik Morawski

rodzinne gospodarstwo ogrodniczo-pszczelarskie

pyłek kwiatowy

Jest produktem roślinnym , zebranym i częściowo przetworzonym przez pszczoły. Pyłek jest mieszaniną pochodzącą z różnych roślin, stąd jego różnokierunkowe działanie. Pyłek przetworzony przez pszczoły i składowany w plastrach jest nazywany pierzgą, zwaną również pszczelim chlebem i jest podstawowym pokarmem białkowym rodziny pszczelej.

Pyłek kwiatowy zawiera grupy związków chemicznych takich jak: witaminy (B, B1, B12, A, C, E, P, PP, kwas pantotenowy i foliowy), białka, tłuszcze, węglowodany oraz sole mineralne. Dotychczas w pyłku zidentyfikowano ponad 200 związków chemicznych. Przeciętnie pyłek zawiera 20-40% białka.

Pszczeli pyłek kwiatowy posiada działanie
  • antybakteryjne,
  • antyanemczne,
  • regenerujące,
  • obniża poziom cukru we krwi,
  • ogranicza proces miażdzycy,
  • podnosi kondycję,
  • wzmaga odporność organizmu,
  • polepsza zdolność myślenia i koncentracji

Sposoby podawania i dawkowania

Leczniczo stosuje się 20 - 40g pyłku kwiatowego dziennie, co odpowiada ilości 3-5 łyżeczek dla dorosłych i 1-2 łyżeczek dla dzieci. Pyłek przyjmuje się 3 razy dziennie przed jedzeniem. Czas kuracji 1-3 miesięcy i można ją powtarzać 2-4 razy w ciągu roku. Celem zwiększenia przyswajalności przez organizm, ziarna pyłu rozdrabnia się poprzez zmielenie w młynku lub rozpuszczenie w ciepłej wodzie. W środowisku wodnym ziarna ulegają pęcznieniu i po 2-3 godzinach pękają uwalniając swoją zawartość. Do tego celu można użyć: mleka, soku owocowego lub warzywnego. Zmielony pyłek można rozmieszać w proporcji od 1:1 do 1:4 z miodem, twarogiem, jogurtem, konfiturami. Tak przygotowany przyjmuje się w ilości 1 łyżki stołowej 3 razy dziennie. Pyłek używany bez rozdrobnienia jest wykorzystywany w 10% do 15%. Natomiast po rozdrobnieniu lub rozpuszczeniu w płynach dostępnośc składników biologicznie czynnych wzrasta do 60% - 80%.
Uwaga: W płynach rozpuszcza się tylko tyle pyłku ile jest potrzebne do jednorazowego spożycia.

Zastosowanie pyłku

  • Choroby górnych dróg oddechowych<
  • Miażdżyca
  • Choroby przewodu pokarmowego
  • Choroby wątroby
  • Niedokrwistość
  • Choroby alergiczne - taka kuracja powinna być prowadzona po zaczerpnięciu porady lekarza!
  • Choroby narządu wzroku
  • Choroby psychiczne
  • Stany zapalne i przerostowe gruczołu krokowego

2013 Copyright by Morawski - pasieka wędrowna