mleczko pszczele
Zastosowanie mleczka pszczelego
- stany osłabienia i obniżenia sprawności organizmu, niedożywienie i anoreksja, obniżona odporność organizmu na choroby, osłabienie po długotrwałych chorobach i zabiegach chirurgicznych,
- schorzenia układu krążenia, choroba niedokrwienna serca, miażdżyca, stany pozawałowe, nadciśnienie tętnicze, niedokrwistość z niedoboru żelaza, a także witaminy B12
- schorzenia przewodu pokarmowego, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, stany zapalne wątroby, woreczka żółciowego i trzustki,
- w geriatrii zaburzenia układu nerwowego, nerwice depresyjne i lękowe, psychozy, miażdżyca naczyń mózgowych, choroby kości, zespół złego wchłaniania, upośledzenia sprawności narządów wzroku i słuchu,
- inne schorzenia - gruźlica płuc, cukrzyca, schorzenia reumatyczne,
- w kosmetyce do pielęgnacji skóry.
Dawkowanie mleczka pszczelego:
Dzienna dawka to 100 - 300 mg mleczka pszczelego świeżego tj. 35-100 mg mleczka liofilizowanego (Japończycy stosują dawki do 1000 mg dziennie) Mleczko pszczele przyjmuje się najczęściej jednorazowo, rano na 30 - 60 minut przed jedzeniem. Mleczko pszczele można przyjmować pod język, gdzie ulega bezpośredniemu wchłanianiu do krwiobiegu. Bez obaw może być także przyjmowane drogą żołądkową. Kuracje zapobiegawcze trwają zazwyczaj 2 miesiące. Przeprowadza się je 2 razy w roku. Najlepiej podawanie mleczka rozpocząć w połowie lutego do połowy kwietnia i powtórzyć w terminie do połowy września do połowy listopada. Najkrótszy czas kuracji 10 - 15 dni, najdłuższy 6 miesięcy. Pomiędzy kolejnymi kuracjami powinno się stosować przerwy od 1 do 6 miesięcy.