pyłek kwiatowy
Jest produktem roślinnym , zebranym i częściowo przetworzonym przez pszczoły. Pyłek jest mieszaniną pochodzącą z różnych roślin, stąd jego różnokierunkowe działanie. Pyłek przetworzony przez pszczoły i składowany w plastrach jest nazywany pierzgą, zwaną również pszczelim chlebem i jest podstawowym pokarmem białkowym rodziny pszczelej.
Pyłek kwiatowy zawiera grupy związków chemicznych takich jak: witaminy (B, B1, B12, A, C, E, P, PP, kwas pantotenowy i foliowy), białka, tłuszcze, węglowodany oraz sole mineralne. Dotychczas w pyłku zidentyfikowano ponad 200 związków chemicznych. Przeciętnie pyłek zawiera 20-40% białka.
Pszczeli pyłek kwiatowy posiada działanie
Sposoby podawania i dawkowania
Leczniczo stosuje się 20 - 40g pyłku kwiatowego dziennie, co odpowiada ilości 3-5 łyżeczek dla dorosłych i 1-2 łyżeczek dla dzieci. Pyłek przyjmuje się 3 razy dziennie przed jedzeniem. Czas kuracji 1-3 miesięcy i można ją powtarzać 2-4 razy w ciągu roku. Celem zwiększenia przyswajalności przez organizm, ziarna pyłu rozdrabnia się poprzez zmielenie w młynku lub rozpuszczenie w ciepłej wodzie. W środowisku wodnym ziarna ulegają pęcznieniu i po 2-3 godzinach pękają uwalniając swoją zawartość. Do tego celu można użyć: mleka, soku owocowego lub warzywnego. Zmielony pyłek można rozmieszać w proporcji od 1:1 do 1:4 z miodem, twarogiem, jogurtem, konfiturami. Tak przygotowany przyjmuje się w ilości 1 łyżki stołowej 3 razy dziennie. Pyłek używany bez rozdrobnienia jest wykorzystywany w 10% do 15%. Natomiast po rozdrobnieniu lub rozpuszczeniu w płynach dostępnośc składników biologicznie czynnych wzrasta do 60% - 80%.
Uwaga: W płynach rozpuszcza się tylko tyle pyłku ile jest potrzebne do jednorazowego spożycia.
Zastosowanie pyłku
Pyłek kwiatowy zawiera grupy związków chemicznych takich jak: witaminy (B, B1, B12, A, C, E, P, PP, kwas pantotenowy i foliowy), białka, tłuszcze, węglowodany oraz sole mineralne. Dotychczas w pyłku zidentyfikowano ponad 200 związków chemicznych. Przeciętnie pyłek zawiera 20-40% białka.
Pszczeli pyłek kwiatowy posiada działanie
- antybakteryjne,
- antyanemczne,
- regenerujące,
- obniża poziom cukru we krwi,
- ogranicza proces miażdzycy,
- podnosi kondycję,
- wzmaga odporność organizmu,
- polepsza zdolność myślenia i koncentracji
Sposoby podawania i dawkowania
Leczniczo stosuje się 20 - 40g pyłku kwiatowego dziennie, co odpowiada ilości 3-5 łyżeczek dla dorosłych i 1-2 łyżeczek dla dzieci. Pyłek przyjmuje się 3 razy dziennie przed jedzeniem. Czas kuracji 1-3 miesięcy i można ją powtarzać 2-4 razy w ciągu roku. Celem zwiększenia przyswajalności przez organizm, ziarna pyłu rozdrabnia się poprzez zmielenie w młynku lub rozpuszczenie w ciepłej wodzie. W środowisku wodnym ziarna ulegają pęcznieniu i po 2-3 godzinach pękają uwalniając swoją zawartość. Do tego celu można użyć: mleka, soku owocowego lub warzywnego. Zmielony pyłek można rozmieszać w proporcji od 1:1 do 1:4 z miodem, twarogiem, jogurtem, konfiturami. Tak przygotowany przyjmuje się w ilości 1 łyżki stołowej 3 razy dziennie. Pyłek używany bez rozdrobnienia jest wykorzystywany w 10% do 15%. Natomiast po rozdrobnieniu lub rozpuszczeniu w płynach dostępnośc składników biologicznie czynnych wzrasta do 60% - 80%.
Uwaga: W płynach rozpuszcza się tylko tyle pyłku ile jest potrzebne do jednorazowego spożycia.
Zastosowanie pyłku
- Choroby górnych dróg oddechowych<
- Miażdżyca
- Choroby przewodu pokarmowego
- Choroby wątroby
- Niedokrwistość
- Choroby alergiczne - taka kuracja powinna być prowadzona po zaczerpnięciu porady lekarza!
- Choroby narządu wzroku
- Choroby psychiczne
- Stany zapalne i przerostowe gruczołu krokowego