Jest produktem roślinnym, zebranym i częściowo przetworzonym przez pszczoły. Pyłek jest mieszaniną pochodzącą z różnych roślin, stąd jego różnokierunkowe działanie. Pyłek przetworzony przez pszczoły i składowany w plastrach jest nazywany pierzgą, zwaną również pszczelim chlebem i jest podstawowym pokarmem białkowym rodziny pszczelej.
Pyłek kwiatowy zawiera grupy związków chemicznych takich jak: witaminy (B, B1, B12, A, C, E, P, PP, kwas pantotenowy i foliowy), białka, tłuszcze, węglowodany oraz sole mineralne. Dotychczas w pyłku zidentyfikowano ponad 200 związków chemicznych. Przeciętnie pyłek zawiera 20-40% białka.
Pszczeli pyłek kwiatowy posiada działanie
Sposoby podawania i dawkowania:
Leczniczo stosuje się 20 - 40g pyłku kwiatowego dziennie, co odpowiada ilości 3-5 łyżeczek dla dorosłych i 1-2 łyżeczek dla dzieci.
Pyłek przyjmuje się 3 razy dziennie przed jedzeniem. Czas kuracji trwa 1-3 miesięcy i można ją powtarzać 2-4 razy w ciągu roku.
Celem zwiększenia przyswajalności przez organizm, ziarna pyłu rozdrabnia się poprzez zmielenie w młynku lub rozpuszczenie w ciepłej wodzie.
W środowisku wodnym ziarna ulegają pęcznieniu i po 2-3 godzinach pękają, uwalniając swoją zawartość. Do tego celu można użyć: mleka, soku owocowego lub warzywnego.
Zmielony pyłek można rozmieszać w proporcji od 1:1 do 1:4 z miodem, twarogiem, jogurtem, konfiturami. Tak przygotowany przyjmuje się w ilości 1 łyżki stołowej 3 razy dziennie.
Pyłek używany bez rozdrobnienia jest wykorzystywany w 10% do 15%. Natomiast po rozdrobnieniu lub rozpuszczeniu w płynach dostępność składników biologicznie czynnych wzrasta do 60% - 80%.
Uwaga: W płynach rozpuszcza się tylko tyle pyłku, ile jest potrzebne do jednorazowego spożycia.
Zastosowanie pyłku