Pierzga
Naturalny pyłek kwiatowy wzbogacony w ulu przez pszczoły i złożony w komórkach plastra, a następnie poddany procesowi dojrzewania. Proces ten jest swoistą biotechnologią pozwalającą pszczołą na przetrwanie w okresie zimy. Powstały w ten sposób nowy produkt zwany pierzgą odznacza się odmiennym składem biochemicznym w porównaniu z pyłkiem kwiatowym. Ze względu na proporcje poszczególnych składników pierzgi, stanowi ona doskonałą odżywkę uzupełniającą monotonne odżywianie się współczesnego człowieka. Działa wielokierunkowo, wzmacniając organizm i przywracając jego prawidłowe funkcjonowanie. Wspomaga leczenie wielu chorób.
Działa wzmacniająco i regenerująco:
- w okresie rekonwalescencji,
- po przebytych zabiegach,
- w spadku odporności,
- w stanach chronicznego zmęczenia,
- w niedoborach witamin i składników mineralnych,
- zapobiegawczo i leczniczo w anemii
Wzmacnia układ nerwowy:
- w stanach depresyjnych,
- w stanach przemęczenia psychicznego,
- przy intensywnym wysiłku umysłowym (poprawia zdolność koncentracji i twórczego myślenia)
Reguluje funkcjonowanie układu trawiennego:
- w chorobie wrzodowej,
- przy obstrukcjach i biegunkach
Działa ochronnie i odtruwająco:
- w chorobach wątroby