Potocznie zwany kitem pszczelim jest mieszaniną substancji żywicznych wydzielanych przez pączki drzew oraz balsamu pyłkowego wytwarzanego w organizmie pszczół z pyłku kwiatowego. Propolis jest substancją wzmacniającą konstrukcję ula, uszczelniającą i zabezpieczającą wnętrze ula przed rozwojem drobnoustrojów. Dotychczas wyodrębniono około 300 substancji wchodzących w skład propolisu i ilość ta ulega systematycznie zwiększaniu w miarę rozwoju badań. Wśród poznanych składników propolisu znajdują się substancje z grupy: flawonidów, kwasów fenolowych, estrów aromatycznych, alkoholofenoli, ketofenoli, kumaryny, substancje lipidowe i woskowe, związki białkowe i inne. Według obecnych badań uważa się, że skuteczność działania propolisu stanowi sumę działań wszystkich składników mikrobiologicznie aktywnych. Niektórzy naukowcy nazywają propolis antybiotykiem XXI wieku.
Wyciąg etanolowy sporządza się w stężeniu 3%, 5% lub 10%.
Do sporządzenia roztworu 3% bierze się 15 gram propolisu (odpowiednio dla 5% - 25 gram, a dla 10% 50 gram) na 500ml spirytusu 70%. Rozdrobniony propolis zalewamy w butelce lub innym naczyniu szklanym alkoholem i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 7-14 dni, mieszając 2-3 razy dziennie. Następnie mieszaninę umieszcza się na dobę lub dłużej w lodówce. Schłodzony, ciemnobrązowy płyn znad osadu przesącza się przez bibułkę, watę lub gazę do butelki z ciemnego szkła. W ten sposób uzyskujemy etanolowy wyciąg wolny od osadów woskowych, które pozostają na dnie naczynia. Etanolowy wyciąg może być stosowany wewnętrznie i zewnętrznie.
Maść 5% do użytku zewnętrznego uzyskuje się poprzez odparowanie 50ml wyciągu propolisowego do konsystencji półpłynnej wstawiając zawartość do naczynia z gorącą wodą o temperaturze do 60ºC. Zagęszczony wyciąg w ilości 5 gram miesza się z 95 gramami wazeliny lub lanoliny i maść jest gotowa do użytku.